Szoktál hazudni?

2012.04.08. 00:21 macskás fiú

Köszönöm, jól! Nagyon finom volt! Szeretlek! Várlak! Semmi baj! Néhány közhelyes hazugság. Állítólag vannak jó és rossz, fehér és fekete hazugságok, nevezzük a jót mondjuk kegyesnek, amikor nem mondod el, amit nem fontos tudni, kíméletből. Például ezért akarnak a hozzátartozók négyszemközt beszélni az orvossal. Hogy ha baj van, kiderül, hogy gyógyíthatatlan a betegség, akkor cinkosan elhallgathassák a beteg elől úgymond az ő érdekében az igazságot. Elveszik az önrendelkezés jogát, vagyis még életében kiírják a forgatókönyvből, magukat kímélendő tartják tudatlanságban, azt gondolva, hogy a beteg hülye.

Vagy a szerelem. Ami sohase egy időben, egyszerre múlik el, fogy ki, változik át. Szeretlek - de mit jelent ez a valóságban? Jó veled, elfogadlak, kívánlak? És a vágy, valóban minden gondolat a másik körül forog? Meddig, mennyire?

Vicces film, a hazudni képtelen emberről. Micsoda bonyodalmak! És megnyugszunk, hazudni kell, sőt, elvárt, kötelező. És valóban, lehet hazugság nélkül élni? Aki erre igent mond, az hazudik a legveszedelmesebben, mert az magának hazudik.

Mi akkor a teendő? Ha nem lehet hazugság nélkül kapcsolatot tartani, se szülővel, se gyerekkel, se szeretővel, se baráttal, akkor mégis hogyan gyónjunk, vagy hogyan fogadjuk a másik lebukását? A valóság sosem objektív, minden egyén egyéni emlékeket őriz, egyéni érzésekkel, logikával és kapcsolati hőfokkal rendelkezik. Innen nézve, onnan nézve, még azt se látjuk egyformán, amit együtt élünk meg. Titok? Megosztható a gondolat?

A bejegyzés trackback címe:

https://macskasfiu.blog.hu/api/trackback/id/tr44370621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tréning Atya 2012.04.08. 09:34:30

Álszent, aki azt állítja, hogy sosem hazudik. Szánalmas, amikor szülők azt mantrázzák a gyereküknek, hogy jaj, de csúnya dolog hazudni, miközben utódaik pontosan érzik, tudják, hogy az ősök, mikor füllentenek, csúsztatnak, tódítanak, szóval hazudnak. De ugyanakkor azt is gondolom, hogy hazugság és hazugság között nagy különbségek lehetnek. A tudatos, esetleg még haszonnal is kecsegtető folyamatos félrevezetés talán nem egy kategória egy lényegtelen témában adott nem a legőszintébb válasszal. De lehet, hogy hazudok.

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2012.04.09. 00:10:16

Jaj. És jöhetnek a kategóriák, a kegyes és ártó hazugságok, az élet-hazugságok... talán egyfajta hazugság van, aminek mindenképpen elejét kell és lehet venni, a magunknak kreált hazugság. Legalább mi nézzünk szembe magunkkal, körülményeinkkel, környezetünkkel, célokkal, kudarcokkal, félrecsúszásokkal... meggyőződésem, hogy ezt nem szabad kikerülni.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2012.05.20. 17:20:30

Kedves Macskával játszó fiú, itt azért még lenne mit finomítani. Mondom, hogy mit. (Először a pszichoszociális oldal, utána a logikai):
1. A "kegyes hazugság", vagy elhallgatás nem azért van, mert akivel csinálják, azt "hülyének nézik". Hanem azért, mert meg akarják kímélni valami olyasmitől, aminek a tudása semmit nem segítene, csak rontana az állapotán. Bizonyos helyzetekben, bizonyos információkat jobb nem tudni.
2. Hazudni általában sem nem elvárt, sem nem "kötelező". Ellenkezőleg: A hazugság általában minden társadalomban immorális, megvetett, elítélt cselekedet.
3. A valóság _mindig_ objektív. Ami szubjektív, az a valóság interpretációja, vagyis elmebeli reprezentációja.

Ahogy a viccben (jereváni rádió) mondják: A többi stimmel. ;-)
süti beállítások módosítása